Saturday, May 11, 2013

Asotsiaalne tarkvara ehk sotsiaalmeedia pahupool

Ma ei ole kindel kas see näide kvalifitseerub nüüd suuremaks pettuseks kuid üks asi, mida ma tihti näen on Facebooki postitused stiilis a'la "Kui sa seda postitust kõigile edasi ei spämmi, läheb Facebook tasuliseks. Ja selle igasugused muud variatsioonid. Ehkki nad midagi otseselt halba ei tee, on nad siiski väga hea näide arvutikasutajate keskmisest analüüsivõimest. Sellest samm edasi on juba spämmpostitused, mis küsivad kasutajate kontodele ligipääsu, kuid ma siiralt loodan, et tänapäeval nende õnge enam eriti keegi ei lähe.

Teine näide võrgu ära kasutamisest inimeste manipuleerimiseks on Eesti ühe omavalitsuse suunised oma ametnikele uudistele kommentaare kirjutada. Kuna reeglina seda omavalitsust puudatavad artiklid saavad üsna negatiivseid kommentaare, siis püütakse kunstlikult tekitada vastukaalu. Paraku paistab see läbi ja jätab nendest kommentaatoritest väga haleda mulje.

Kolmas näide põhineb mu isiklikule kogemusele, kuidas teadmatud arvutikasutajat pahatahtlikult ära kasutati.  Üks tuttav soetas omale arvuti ja koos sellega ka võrguühenduse läbi WiFi ruuteri. Kuna tema arvutite turvalisuse alased teadmised olid kasinad, siis suutis ta selle ruuteri panna tööle ilma salasõnata. Ja mingi hetk olid tal politseinikud ukse taga ja tuli välja, et läbi selle ruuteri oli keegi otsustanud lastepornot jagama hakata.  Õnneks selle tuttava jaoks lahenes asi ilma suuremate jamadeta ja andis tulevikuks hea õppetunni.


No comments:

Post a Comment